Veiling

Welkom bij de Baardmankruikjes veiling!
De 22 zoutgestookte Bornse Baardmankruikjes zijn op aanvraag van de Slag om Borne handmatig vervaardigd. De opbrengsten van deze veiling komen de gelukkige Bornse goede doelen ten goede. De stuk-voor stuk unieke kruikjes zijn door keramiektalent Jeltje Borneman vervaardigd in haar atelier genaamd La Borneman, gevestigd in het keramisch hart van Frankrijk; La Borne.

Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de Baardmankruikjes.

Veilingregels
– Iedereen is welkom om per item te bieden op de baardmankruikjes;
– Bieden kan t/m 29 september via deze webpagina;
– Op zaterdag 30 september tijdens de Slag om Borne finale, geniet ieder de laatste kans te overbieden tijdens een live veiling;
– Het eind-bedrag komt ten goede van het goede doel van de vinder van de kruik;
– Het winnende bod dient voor overhandiging voldaan te worden bij de organisatie.

PS. Per Baardmankruik staat vermeld welk team en welk goede doel er aan gekoppeld is. Dit is dus willekeurig en zonder voorkennis bepaald door de deelnemende teams die het kruikje hebben gevonden. Op deze manier maken meer goede doelen kans op steun dan uitsluitend de 3 winnende teams van de Slag om Borne!

Kan 1 – KWW / st. Hospice Borne

Hoogste bod: €50
Kan 2 – Oazelerstraat / st. Hospice Borne

Hoogste bod: €26
Kan 3 – Alligators / st. Vrienden van Z.P.C Heidelberg

Hoogste bod: €25
Kan 4 – Logigluurders / Verjaardagsbox Borne

Hoogste bod: €25
Kan 5 – SmashTennisGirlz / Verjaardagsbox Borne

Hoogste bod: €60
Kan 6 – Strijders van Emma / st. Twente Beweegt

Hoogste bod: €30
Kan 7 – Knooier’s van West / st. Hospice Borne

Hoogste bod: €50
Kan 8 – Erna’s leger / st. Hospice Borne

Hoogste bod: €26
Kan 9 – Meisje van Signaal en hulptroepen / st. Hospice Borne

Hoogste bod: €30
Kan 10 – De Draad Kwijt / Verjaardagsbox Borne

Hoogste bod: €35
Kan 11 – Afslag Borne-West / st. Twente tegen Kanker

Hoogste bod: €35
Kan 12 – Cherry on top / st. Kinderlach Twente

Hoogste bod: €28
Kan 13 – All you can beat / st. Melbuul’ndagen Borne

Hoogste bod: €30
Kan 14 – Oude Deldense… / st. Twente tegen Kanker

Hoogste bod: €40
Kan 15 – Lekker man 2023 / st. Twente tegen Kanker

Hoogste bod: €30
Kan 16 – Vester Lekker Klef / Kirstens Kopgroep

Hoogste bod: €30
Kan 17 – Kevin heeft de groep verlaten / Verjaardagsbox Borne

Hoogste bod: €25
Kan 18 – Roze Flamingo’s / st. Twente tegen Kanker

Hoogste bod: €45
Kan 19 – Melbuul’n Alm / Kirstens Kopgroep

Hoogste bod: €101
Kan 20 – Tuinlaan Toppers! / st. Hospice Borne

Hoogste bod: €40
Kan 21 – De Spanjaarden / st. Hospice Borne

Hoogste bod: €50
Kan 22 – De Pioniers / st. Hospice Borne

Hoogste bod: €30

Bied hier op één van de unieke kannetjes!

Let op: De kannetjes gaan definitief onder Kareltjes hamer op de live veiling a.s. 30 september.

  • Let op: Bedrag afgerond naar hele Euro’s

Meer informatie over de Baardmankruikjes:
De Baardmankruik is onderdeel van de Bornse geschiedenis. In de voorbereidingen viel ons oog op een pagina in het boek van ‘Oud Borne in 40 verhalen’, geschreven door Martin Tiehatten. Het verhaal bestaat dat Burgemeester Kaufmann, burgemeester van Borne van 1946 tot en met 1958, veel belangstelling had voor geschiedenis. Daarom stond hij vaak vooraan bij graafwerk in de gemeente. Hij wilde er altijd graag als eerste er bij zijn als er archeologische & waardevolle vondsten waren, maar daar werden de grondwerkers zo geïrriteerd van dat ze een grap besloten uit te halen. Zij verstopte in Bornse bodem een baardmankruikje, met een briefje erin: ‘Karel de Grote groet burgemeester Kaufmann van Borne’.

Anno 2023 bleek dit verhaal perfect voor een guerilliamarketing-actie voor Slag om Borne editie 2023. Burgemeester Jan Pierik zat in het complot en het plan werd gesmeden. Op mysterieuze wijze hebben we het baardmankruikje, wat al die tijd in het archief bewaard is gebleven, gestolen en gebruikt ter inspiratie voor Kareltje en z’n pottenbakmachine. De Bornse bevolking werd half maart ingelicht via BorneBoeit over de vermissing van het kruikje en eind maart door middel van ’gezocht: baardmankruik’ posters, om vervolgens op 1 april te zien dat het een ludieke actie van Slag om Borne betroft. Burgemeester Jan Pierik ontvangt uit de handen van Kareltje de baardmankruik met een briefje erin: ‘Kareltje groet Burgemeester Pierik’. Vervolgens lagen de 22 baardmankruikjes van Slag om Borne op Bornse bodem verstopt en deze werden binnen enkele weken allemaal aangetroffen en weer ingeleverd bij het Kulturhus. Voor deze veiling dus!

Keihard verkooppraatje
Uniek in z’n soort dus, deze kruikjes. Er zijn er maar 22 van op deze hele aardbol! En jij kan er op bieden en één voor thuis bemachtigen. Moet je nagaan hoe mooi zo’n baardmankruikje staat op de schoorsteen. Hoe het je vensterbank verrijkt naast je 2 Action-lampen en 2 dezelfde neppe bloemstukken van Intratuin. Of hoe je de kruik casual gebruikt als schenkkan van de lekkerste wijn tijdens een chique dinertje. De kruik past goed in je antiekkast, maar misstaat ook niet op je koffietafel naast het koffietafelboek wat je toch nooit open doet. De baardmankruik kan je ook in je badkamer neerzetten als tandenborstelhouder, in je walk-in-closet voor je sieraden of gewoon veilig in de kluis want dit is natuurlijk een exclusief collectors item. En zonder al te veel te provoceren is het zelfs een mooi klassiek item voor as. Multi-inzetbaar dus!

Het is een moderne interpretatie van de historische kruiken die tussen 1500 en 1700 gefabriceerd werden in West-Duitsland en in Nederland destijds veel gebruikt werden. Ook speelde de Baardmankruik een belangrijke rol in de geschiedenis van Borne, waarover hieronder meer. De baardmankruiken zijn allemaal voorzien van bebaarde mannenhoofden en een Slag om Borne zegel op de onderkant. Stuk voor stuk unieke kruiken, in verschillende kleuren geglazuurd en hout of zoutgestookt (verschil is ons nog niet helemaal duidelijk) in een oven boven de 1200 graden. Knap heet kruikje dus.

Specificaties:
Items: 22
Bouwjaar geschatte periode: 2023
Materiaal: Keramiek
Vervaardiging: Zoutgestookt
Land van herkomst: Frankrijk
Staat: In sublieme staat (niks geen z.g.a.n.)
Afmetingen: _ X _ X _ cm (geen idee eigenlijk)
Gewicht: __ g (poeh…)