Veiling

De veiling van de Baardmankruikjes was met €3.220 opbrengsten een groot succes!
De 22 zoutgestookte Bornse Baardmankruikjes zijn op aanvraag van de Slag om Borne handmatig vervaardigd. De opbrengsten van deze veiling komen de gelukkige Bornse goede doelen ten goede. De stuk-voor stuk unieke kruikjes zijn door keramiektalent Jeltje Borneman vervaardigd in haar atelier genaamd La Borneman, gevestigd in het keramisch hart van Frankrijk; La Borne.

Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de Baardmankruikjes.

Kan 1 – KWW / st. Hospice Borne

Geveild voor €110
Kan 2 – Oazelerstraat / st. Hospice Borne

Geveild voor €110
Kan 3 – Alligators / st. Vrienden van Z.P.C Heidelberg

Geveild voor €100
Kan 4 – Logigluurders / Verjaardagsbox Borne

Geveild voor €100
Kan 5 – SmashTennisGirlz / Verjaardagsbox Borne

Geveild voor €120
Kan 6 – Strijders van Emma / st. Hospice Borne

Geveild voor €110
Kan 7 – Knooier’s van West / st. Hospice Borne

Geveild voor €130
Kan 8 – Erna’s leger / st. Hospice Borne

Geveild voor €100
Kan 9 – Meisje van Signaal en hulptroepen / st. Hospice Borne

Geveild voor €180
Kan 10 – De Draad Kwijt / Verjaardagsbox Borne

Geveild voor €100
Kan 11 – Afslag Borne-West / st. Twente tegen Kanker

Geveild voor €130
Kan 12 – Cherry on top / st. Kinderlach Twente

Geveild voor €90
Kan 13 – All you can beat / st. Melbuul’ndagen Borne

Geveild voor €130
Kan 14 – Oude Deldense… / st. Twente tegen Kanker

Geveild voor €100
Kan 15 – Lekker man 2023 / st. Twente tegen Kanker

Geveild voor €110
Kan 16 – Vester Lekker Klef / Kirstens Kopgroep

Geveild voor €120
Kan 17 – Kevin heeft de groep verlaten / Verjaardagsbox Borne

Geveild voor €90
Kan 18 – Roze Flamingo’s / st. Twente tegen Kanker

Geveild voor €130
Kan 19 – Melbuul’n Alm / Kirstens Kopgroep

Geveild voor €160
Kan 20 – Tuinlaan Toppers! / st. Hospice Borne

Geveild voor €110
Kan 21 – De Spanjaarden / st. Hospice Borne

Geveild voor €300
Kan 22 – De Pioniers / st. Hospice Borne

Geveild voor €280

Meer informatie over de Baardmankruikjes:
De Baardmankruik is onderdeel van de Bornse geschiedenis. In de voorbereidingen viel ons oog op een pagina in het boek van ‘Oud Borne in 40 verhalen’, geschreven door Martin Tiehatten. Het verhaal bestaat dat Burgemeester Kaufmann, burgemeester van Borne van 1946 tot en met 1958, veel belangstelling had voor geschiedenis. Daarom stond hij vaak vooraan bij graafwerk in de gemeente. Hij wilde er altijd graag als eerste er bij zijn als er archeologische & waardevolle vondsten waren, maar daar werden de grondwerkers zo geïrriteerd van dat ze een grap besloten uit te halen. Zij verstopte in Bornse bodem een baardmankruikje, met een briefje erin: ‘Karel de Grote groet burgemeester Kaufmann van Borne’.

Anno 2023 bleek dit verhaal perfect voor een guerilliamarketing-actie voor Slag om Borne editie 2023. Burgemeester Jan Pierik zat in het complot en het plan werd gesmeden. Op mysterieuze wijze hebben we het baardmankruikje, wat al die tijd in het archief bewaard is gebleven, gestolen en gebruikt ter inspiratie voor Kareltje en z’n pottenbakmachine. De Bornse bevolking werd half maart ingelicht via BorneBoeit over de vermissing van het kruikje en eind maart door middel van ’gezocht: baardmankruik’ posters, om vervolgens op 1 april te zien dat het een ludieke actie van Slag om Borne betroft. Burgemeester Jan Pierik ontvangt uit de handen van Kareltje de baardmankruik met een briefje erin: ‘Kareltje groet Burgemeester Pierik’. Vervolgens lagen de 22 baardmankruikjes van Slag om Borne op Bornse bodem verstopt en deze werden binnen enkele weken allemaal aangetroffen en weer ingeleverd bij het Kulturhus. Voor deze veiling dus!

Keihard verkooppraatje
Uniek in z’n soort dus, deze kruikjes. Er zijn er maar 22 van op deze hele aardbol! En jij kan er op bieden en één voor thuis bemachtigen. Moet je nagaan hoe mooi zo’n baardmankruikje staat op de schoorsteen. Hoe het je vensterbank verrijkt naast je 2 Action-lampen en 2 dezelfde neppe bloemstukken van Intratuin. Of hoe je de kruik casual gebruikt als schenkkan van de lekkerste wijn tijdens een chique dinertje. De kruik past goed in je antiekkast, maar misstaat ook niet op je koffietafel naast het koffietafelboek wat je toch nooit open doet. De baardmankruik kan je ook in je badkamer neerzetten als tandenborstelhouder, in je walk-in-closet voor je sieraden of gewoon veilig in de kluis want dit is natuurlijk een exclusief collectors item. En zonder al te veel te provoceren is het zelfs een mooi klassiek item voor as. Multi-inzetbaar dus!

Het is een moderne interpretatie van de historische kruiken die tussen 1500 en 1700 gefabriceerd werden in West-Duitsland en in Nederland destijds veel gebruikt werden. Ook speelde de Baardmankruik een belangrijke rol in de geschiedenis van Borne, waarover hieronder meer. De baardmankruiken zijn allemaal voorzien van bebaarde mannenhoofden en een Slag om Borne zegel op de onderkant. Stuk voor stuk unieke kruiken, in verschillende kleuren geglazuurd en hout of zoutgestookt (verschil is ons nog niet helemaal duidelijk) in een oven boven de 1200 graden. Knap heet kruikje dus.

Specificaties:
Items: 22
Bouwjaar geschatte periode: 2023
Materiaal: Keramiek
Vervaardiging: Zoutgestookt
Land van herkomst: Frankrijk
Staat: In sublieme staat (niks geen z.g.a.n.)
Afmetingen: _ X _ X _ cm (geen idee eigenlijk)
Gewicht: __ g (poeh…)